Cititul gândurilor, mai aproape de a deveni realitate: ce metodă au găsit cercetătorii

de: Andrada Bonea
24 09. 2015

Ideea de a citi gânduri ne fascinează din copilărie. Bine, motivele nu ne sunt încă foarte clare, ținând cont de faptul că sunt șanse foarte slabe să ne placă ce își spun oamenii în minte referitor la noi.

Totuși, presupunând că vreți totuși să vă asumați acest risc dăunător stimei de sine, cercetătorii vă aduc mai aproape de împlinirea visului, cu ajutorul computerelor. Mai exact, oamenii de știință de la Universitatea din Washington au publicat un studiu în care examinează fezabilitatea unei interfețe creier-la-creier, care permite oamenilor să comunice prin unde cerebrale și un computer special creat pentru asta. Cercetătorii au testat sistemul printr-un joc cu întrebări. Acesta presupune ca o persoană să pună o întrebare alteia, fără ca aceasta din urmă să ofere un răspuns precis. Ar trebui doar să se concentreze asupra potențialului răspuns, care putea fi „da” sau „nu”, scriu cei de la ABC News.

Apoi, undele cerebrale înregistrate au fost transmise către primul participant prin intermediul unui dispozitiv metalic așezat pe cap. Dispozitivul stimulează cortexul vizual, astfel încât participantul să vadă o lumină, în cazul în care răspunsul este „da”. Acesta e cel mai complex și îndrăzneț experiment de tipul creier-la-creier făcut în ultima vreme pe oameni, potrivit autoarei Andrea Stocco, profesor-asistent de psihologie și cercetător la aceeași universitate menționată anterior.

Fiecare echipă de câte doi participanți s-a angajat în 20 de jocuri similare. Aceștia au ghicit răspunsul în 72% din cazuri, ceea ce indică un potențial imens. „Evoluția s-a concentrat destul de mult pe găsirea de metode prin care atât oamenii, cât și animalele, pot prelua informațiile din creierul unui seamăn, spre ale comunica în forme diferite. Ceea ce facem noi e asemănător. Desfacem creierul și luăm semnalele cerebrale codate cât mai simplu posibil, spre a le pune înapoi în creierul altcuiva”, a continuat Stocco.

Tot cei de la Universitatea din Washington au folosit o interfață similară în 2013, în cadrul unui experiment în care un om de știință a transmis gândurile către un partener, în timpul unui joc video. Rajesh Rao, profesor de știință computerizată și autor al respectivului studiu, a declarat că aceste tipuri de dispozitive pot fi utile cândva pentru orbi, care ar putea avea imaginile transmise direct în creier. Momentan, tehnologia nu este suficient de avansată pentru asemenea performanță, dar în viitor va fi cu siguranță.